E-press-fej-2016-végleges copy.jpg
  Webtérkép    
FŐOLDAL
(A hónap cikke)

Programelőzetes  

2019. február 20.-21.
FeuerTRUTZ, Nürnberg
A megelőző tűzvédelem szakvására
Rendezvényszervező: FeuerTrutz Network GmbH
Stolberger Straße 84.
50933 Köln/Németország
www.feuertrutz.de
www.feuertrutz.de/kongress)
Helyszín: NürnbergMesse /Messezentrum/Nürnberg
90471 Nürnberg/Németország

 

2019. március 19.–22.
Securika Moscow
25. Nemzetközi
védelmi, biztonsági és tűzvédelmi Szakiállítás
Rendezvényszervező: ITE Group plc
Helyszín: Expocentre/Moszkva
14, Krasnopresnenskaya nab.,
Moscow, Russia, 123100
www.securika-moscow.ru
security@ite-events.com

2019. május 14.–17.
MACH-TECH és IPAR NAPJAI Szakkiállítások
Rendezvényszervező: HUNGEXPO Zrt.
1101 Budapest, Albertirsai út 10.
Levélcím: 1441 Budapest, Pf. 44.
(: (1) 263 6000
7: (1) 263 6098
hungexpo@hungexpo.hu
www.iparnaojai.hu

 

2019. november 13–15.
SICUREZZA Nemzetközi Vagyon és Tűzbiztonsági Kiállítás
Rendező: Fiera Milano S.p.A.
Piazzale Carlo Magno, 1 - 20149 Milano, Italia
:: www.fieramilano.it
Kapcsolattartó: Mariagrazia Scoppio
mariagrazia.scoppio@fieramilano.it
www.fieramilano.it

 


 

 

PRAESENSA – új viszonyítási alapot teremt

Új, teljesen IP alapú Bosch épület- és vészhangosító rendszer érkezik

Az összes rendszerösszetevő IP hálózatra kapcsolt, a rugalmasabb és bővíthetőbb felhasználás érdekében u Az erősítő architektúrája intelligens módon osztja meg az energiát az összetevők között, csökkentve a rezsi költségeket A beépített redundanciának köszönhetően
nincsen meghibásodási pont A felhasználó központú hívóállomás kialakítása intuitív felületet biztosít


Tovább


 

 

Homlokzati hőszigetelő rendszerek kiválasztásának nehézségei

 

11-homlokzati-18.jpg

(2018. november 26.)A szigorodó energetikai követelmények és a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülése következtében ma már elképzelhetetlen őszigetelő mag nélküli homlokzati falszerkezet. Az alkalmazandó hőszigetelő anyag kiválasztásánál számos tényezőt figyelembe kell venni.


Tovább


 

 


CLEVER LIGHT 600
Az egyedülálló intelligens központi akkumulátoros rendszer

 

11-ASM-18.jpg(2018. november 26.) A tűzvédelem területén számos innováció segíti az élet- és vagyonvédelmet, többek között olyan komplex rendszerek állnak rendelkezésünkre, amelyek biztosítják egy keletkező tűz minél előbbi elfojtását, terjedésének megakadályozását, a hő- és füstelevezést és segítik a menekülést az épületből.
Tűz keletkezése esetén a legfontosabb, hogy az emberek minél gyorsabban elhagyhassák a veszélyes helyet. Ezért az épületeket úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy a tűz észlelése időben megtörténjen, a kimenekítés gyors és hatékony legyen. A modern épületeknél az építészeti kialakítások sok esetben kedvezőtlenül hatnak a menekítésre, itt jön tehát képbe az intelligens vészvilágítási rendszer, amelynek legfontosabb feladata, hogy pánikhelyzetben egyértelműen mutassa a leggyorsabb, leghatékonyabb menekülési útvonalat.


Tovább


A nigériai Mouka Ltd. növeli dolgozói biztonságát

A tűz felismerése, még az elterjedés előtt: Bosch videoalapú tűzjelző megoldás a Mouka habgyártó telephelyein

 

10-Bosch-18.jpg
(2018. október 12.) A Nigériai Lagos székhellyel rendelkező Mouka Ltd. 1959-es alapítása óta vezető pozícióra tett szert az ország háztartási és ipari habgyártásának piacán. A 800 alkalmazottal, az ország több pontján (Lagosban, Beninben és Kadunában) termelési létesítményekkel rendelkező cég jelenleg Nigéria legfontosabb márkás matrac, valamint egyéb habalapú, alvással kapcsolatos termékek szállítója. A habblokkok, ágyneműk, paplanok és poliuretán tömbök, széles körben elérhetők a Nigériai kis- és nagykereskedelmi csatornákon keresztül.


Tovább


 

Tigon –  a legdurvább szélsőségekre

10-Rosi-1-18.jpg

(2018. október 11.) A Rosenbauer AG által most bemutatott TIGON egy szélsőséges beavatkozásokra tervezett, kivételes terepjáró tulajdonságokkal rendelkező speciális tűzoltó gépjármű, elsősorban ipari területen való alkalmazásokra. A különleges tűzoltó gépjármű a cseh Tatra által kifejlesztett és már bizonyított off-road kompetenciáját és optimálisan kialakított hajtáselemeit ötvözi az osztrák Rosenbauer által kifejlesztett kiemelkedő oltástechnikájával. A Rosenbauer TIGON a világ legjobb off-road képességű, legvariábilisabb és legtartósabb tűzoltó gépjárművének számít. Teljesítőképessége korunk legrendkívülibb tűzoltó gépjárművévé teszi.


Tovább


Homlokzati tűzterjedés elleni védelem

Szűk fél évszázaddal ezelőtt a kor igényeit az építőipar a vasbeton panel lakótelepek gyors megteremtésével próbálta kielégíteni.

9-Knauf-18.jpg
(2018. szeptember 3.) Az 1970-80-as évek műszaki színvonalán készült épületek technológiai szempontból már elavultak, emiatt felújításra szorulnak. Ehhez - az akkori előírásokhoz képest ma jelentősen szigorúbb energetikai követelmények teljesítése érdekében - a lakótelepek technológiai „feljavítása” mellett - az építészeti tervezés és a költségvetés összeállítása során az energetikai korszerűsítési igényeket is szem előtt kell tartani.

 

Kritikus környezethez és kihívást jelentő helyzetekhez

Commend – Ipari vészhívó és vezérlő terminálok

 9-SBT-1.jpg
(2018. szeptember 3.) Az ipari termelésben magas színvonalú, kiváló kommunikációs, videó- és vezérlőrendszerekre támaszkodnak, amelyeket rendkívül kemény vagy speciális környezetekben szükséges használni. Minden telepítést kifejezetten az egyedi üzleti környezet pontos működési és biztonsági követelményeihez kell igazítani.


Tovább


Magyar fejlesztés – új horizont az erdőtűzoltásban: I4F

8-Restás-1.jpg
(2018. augusztus 16.) A Görögországban bekövetkezett tragédia ismét rávilágított az erdőtűz-katasztrófák elleni védekezés fontosságára. A több mint 80 ember halálával végződő tűzeset az ország történetének legsúlyosabb erdőtűz katasztrófája volt. Hasonló történt tavaly Portugáliában is, ahol 64 ember vesztette életét. Az elmúlt napokban azonban tanúi lehettünk annak is, hogy már nem csak a mediterrán térségben, de Észak-Európában is súlyos erdőtüzek pusztítanak, így Finnországban, Lettországban, Norvégiában és Svédországban is[1]. Norvégiában egy tűzoltó is meghalt az oltás közben, míg Svédországban már a katonákat is bevetették, hogy bombákkal próbálják megállítani a további pusztítást. Európában az elmúlt években több ember halt meg erdőtüzek miatt, mint terrortámadás következtében. A fentiek miatt időszerű, hogy új módszereket és technikákat fejlesszünk ki azért, hogy a hasonló pusztításokat elkerüljük.


 8+1 pontban a fiREG Műhely moduljáról
 

8-fireg-18.jpg
(2018. augusztus 8.)A fiREG használatával bárki elsők között lehet, akik papírmentesítik folyamataikat. A dokumentumok gombnyomásra, adatvesztés nélkül, és még a számlák is villámgyorsan elkészülhetnek. Ebből a folyamatból kiragadva lássuk most a „Műhely” modult részletesen!

 


 

Szabadtéri színpad rekonstrukciója

 

8-Knauf-1-18.jpg

(2018. augusztus 7.) Augusztusi hírlevelünkben a Nyíregyházán található Szabadtéri színpad rekonstrukcióját és felújítását mutatjuk be.


Tovább


 


 

H.-J. Profeld, München

 

L32A-XS 3.0 (DLAK 23) új magasból mentő szer a Rosenbauertől

7-Profeld-1.jpg
(2018. július 18.)Ez év júliusában mutatta be az osztrák Rosenbauer cég karlsruhei (Németország) gyártóbázisán a kinyújtható kosár L32A-XS 3.0 (3.0 verzió) típusjelű új magasból mentő szerét, amit egy 1630 F, jelű Mercedes-Benz- Atego alvázra építettek, s amely egy Euro VI minősítésű , 220 kW (299 Lóerő) teljesítményű motorral és 16 000 kg megengedett összsúllyal rendelkezik.

(kép: A bemutatóra részlegesen felkészített L32A-XS 3.0. Jól felismerhető,  hogy ezzel a szűk utcákon is jól lehet manőverezni és az alacsonyabban felkvő emeletek problémamentesen elérhetők.  (Foto: H.-J. Profeld)


Tovább


 

A biztonság új dimenziója a Siemenstől: Cerberus DMS felügyeleti rendszer

 

A Cerberus DMS teljes körű, rugalmas és egyszerű módját kínálja a biztonságtechnikai és tűzvédelmi rendszerek kezelésének.

 

7-Siemens-18.jpg(2018. június 12.)A biztonságtechnikai és tűzvédelmi rendszerek felügyeleti szintű kezelése nem kell, hogy bonyolult legyen. A Siemens által fejlesztett Cerberus DMS felügyeleti rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és megbízhatóan kezeljenek egy biztonsági vagy tűz eseményt. Az integrált és összehangolt munkafolyamatok az események gyors és célzott áttekintést teszik lehetővé, valamint csatlakoztatott rendszerek hibamentes működtetését biztosítják.


Tovább


 

 


Tíz dolog, amit az életmentő sprinklerekről mindenkinek tudnia érdemes

7-Sprinkler-18.jpg


(2018. július 11.) 1. A tűzoltásra szánt sprinklerek olyan biztonsági berendezések, amelyek az eddig ismert tűzmegelőző intézkedések között messze a legnagyobb teljesítményt nyújtó eszközök, 99 százalékos sikermutatóval. 


Tovább


 

 

Kanyuk László - Valent Ágnes

Kevesebb pénzünk szökik el a falakon

Knauf Insulation: már most érdemes a közel nulla energiafogyasztási szintre szigetelni

7-Kanyuk-18.JPG
(2018. július 10.) – Megduplázódott a családi házakra kerülő szigetelések vastagsága az elmúlt hét évben. A Knauf Insulation adatai szerint az új, illetve felújított családi házak homlokzatán ma már általános a 15-20 cm vastag hőszigetelés. A javulás egyrészt energiatudatosságunk erősödésének, másrészt az év elején életbe lépett TNM rendeletnek köszönhető. Ez nemcsak a családok pénztárcáját kíméli, hiszen fűtési költségeik akár 50%-kal is csökkenhetnek, de egyes országrészekben akár 5-6 millió forinttal is növelheti az ingatlanok árát. A Knauf Insulation szakemberei szerint azonban már most érdemes előre tekinteni és jobb minőségű szigetelőanyagot választani, mert az Unióban 2019-től tovább szigorodnak az épület energiahatékonysági előírások.


Tovább


 

Lakások tűzjelző érzékelőinek távfelügyelete

 

6-SzekeresGy.jpg
(2018. június 10.) Egy korábbi beszámolóban (Tűzjelzés lakásokban, FLORIAN exPRESS 2017/6) a lakásokban alkalmazott füstérzékelőkkel kapcsolatos
kérdéseket tekintettük át. Az ilyen eszközök működőképességét Németországban jelenleg kvalifikált személyzet szemrevételezéssel a helyszínen ellenőrzi. Ezt a közeljövőben legalább részben távfelügyelet bevezetésével kívánják helyettesíteni. A következőkben a távfelügyelet megoldásával, ill. problémáival kapcsolatos kérdéseket tekintjük át.

HERAKLITH AGRO

5-Knauf-kép.jpg
Egy Tolna megyében, azon belül is Sárpilis határában épülõ sertésnevelde kapcsán szeretnénk Önöknek bemutatni Heraklith Agro termékünket.
A projekt több mint 12500 négyzetméter nagyságrendû, és pár hónapon belül véglegesen elkészül. Több sertéstartó üzemben, és csarnokban is komoly problémát jelent télen a szúrós szag, illetve nyáron a nagyon fülledt meleg levegõ. Ezek a környezeti viszonyok az ott tartott állatokra és a körülöttük munkát végzõ emberekre is káros hatással lehetnek. Emiatt fontos a megfelelõ szellõzés kialakítása. amelynek tervezése során figyelembe kell venni, hogy az állattartási rendeltetésû helyiségekbe ne nagy sebességgel és ne koncentráltan érkezzen a bejuttatott levegõ, mert az ott tartott állatokra ez már rövid távon is egészségkárosító.


Tovább


 


Innovatív járműtűzvédelem Magyarországon


Igény a fejlődésre

5-J-J-0.jpg

Az emberiség fejlődésének történetére visszatekintve, számos általános érvényű jelenséget fedezhető fel. Az egyik legérdekesebb és talán legfontosabb ezek közül az innováció. Több ezer évvel ezelőtt, Arisztotelész egyik alap elemének a tűznek meghódításával kezdődően, számos mérföldkő figyelhető meg az ember technikai fejlődésének idővonalán. Az ipari forradalom kitörése óta a gépesítés jelentős fejlődéshez juttatta hozzá a társadalmat. Az elmúlt 250 év hatványozottan felgyorsult modernizációja számos forradalmasító technikai megoldás megismerésére, alkalmazására, azoknak a mindennapi életbe történő beolvasztására sarkalta az embereket. Legyen szó bármilyen ipari ágazatról, megfigyelhető a folyamatosan megújuló, egyre hatékonyabb munkagépek, berendezések, járművek megjelenése. Ezen eszközök produktivitásának a maximumra történő kihegyezése, nem csak tervezési, de üzemeltetési perspektívából is alapvetően új szemléletet követel. Napjainkban eme új megközelítés egyik leggyorsabban fejlődő szegmense a biztonságtechnika, melynek egyik legfontosabb komponense a tűzvédelem. 


Tovább


 


STÖBICH TŰZGÁTLÓ KONVEJORKAPUK

4-Efaflex-1.jpg
2018. április 1.) A Stöbich Brandschutz GmbH-t 1980-ban a Németországi Goslarban alapították. Közel 40 éves fejlesztői háttérrel a Stöbich GmbH a különleges tűzgátló lezárások egyik legtapasztaltabb és leginnovatívabb gyártója, amit tíz világújdonsága és több tíz szabadalma bizonyít.

TovábbTéves tűzjelzések kiszűrésére tett tervezői megoldások

 

4-Schrack.jpg
(2018. március 31.) A téves jelzések témakörében az utóbbi időben több cikk is született, amelyek összefoglalják, hogy milyen lehetőségeink vannak a téves tűzjelzések minimalizálására.
Vizsgáljuk meg, milyen negatív hatásai vannak egy-egy téves tűzjelzésnek. Amennyiben téves jelzések sűrűn fordulnak elő egy létesítményben, vagy annak bizonyos területén, akkor egy idő után az ott tartózkodók közömbössé válnak a riasztásra, és egy valós tűz esetén sem veszik komolyan, vagy túl későn reagálnak.


Tovább


 ESZTÉTIKUS ÉS TÛZBIZTOS HÕ- ÉS HANGSZIGETELÉS A TEREM GARÁZS MENNYEZETÉN

2-18-Knauf-fotó.jpg
(2018. március 16.) A közelmúltban készült el a képeken látható födém hõszigetelése néhány ezer m2 felületen egy miskolci
társasház teremgarázsában. A kivitelezést végzõ szakemberek egyöntetû véleménye: A gyors, és egyszerû
kivitelezést, az esztétikus megjelenést a Knauf Insulation CLT C1 terméke biztosította.


Tovább


 

 

Küszöbön a szabályozott és biztonságos tűzátjelzés

1-távjelzés.jpg(2018. január 20.) Már több mint két éve a Katasztrófavédelem által kialakított új központi tűzátjelzési fogadórendszer és ezzel párhuzamosan az országosan egységes szolgáltatói feltételrendszer bevezetésének. Ez alatt az idő alatt kiderült, hogy a rendszer jól működik, a problémák alapvetően a szolgáltatói vagy előfizetői szabálytalanságokból vagy pont a terület szabályozatlanságából adódnak. Azt orvosolandó az IntelliAlarm Zrt. központi koordinálásával a Tűz és Riasztás Átjelzők Szövetsége (TRIÁSZ) módosítási javaslatokat küldött a legújabb OTSZ kialakításához.

 


NÖVELI AZ ÉPÜLETTÜZEK KOCKÁZATÁT A KŐZETGYAPOT HIÁNY

A magyar Knauf Insulation hazai innovációja orvosolhatja az európai kapacitáshiányt

 

1-Kanuf cikk.jpg
 (2018. január 3.) – Az európai kőzetgyapot gyárak kapacitáshiánya növeli a lakó- és ipari területeket érintő tüzek kockázatát. Az építőipar fellendülésével a szigetelőanyag-gyártók jellemzően csak 3-4 hónapos átfutással tudják a nem éghető, A1-es besorolású kőzetgyapot hőszigetelést leszállítani. Az építési folyamatokat késve tervező tulajdonosok és kivitelezők emiatt egyre gyakrabban éghető polisztirollal szigetelik új társasházaikat és ipari ingatlanjaikat, olyan esetekben is, amikor az előírások ezt nem engednék. Ezzel csökken az épületek tűzbiztonsága. Ezt a problémát az előrendelések mellett a Knauf Insulation magyar szakembereinek innovációja segíthet orvosolni, amely üveggyapottal kombinálja a kőzetgyapotot.

 

Tovább


 

Szekeres Gyula

Tűzjelzés lakásokban

12-Home-1.jpg

(2017. december 20.)A téma feldolgozása az EUSAS1 által 2015 augusztusában a németországi Freiburgban megrendezett konferencián elhangzott előadások alapján történt, amelyek teljes szövege az EUSAS Journal 2016. áprilisi 10. számában jelent meg.


Tovább


  


Dr. Hesz József 

A MŰVELETIRÁNYÍTÁS, MINT A MENTŐ TŰZVÉDELEM ÉS A KATSZTRÓFAVÉDELEM ALAPELEME


11-Hesz-dr.jpg(2017. 11.21.) 2012. április 1-én egységes katasztrófavédelmi rendszer kezdte meg működését, amely a meglévő rendszerek átalakítását és új szakmai területek kialakítását is jelentette. A kataszrófavédelem (állami) irányítása alá kerületek az addig önkormányzati intézményként működő hivatásos tűzoltóságok, megalakult az egységes iparbiztonsági szakterület (veszélyes üzemek, veszélyes áruszállítás, kritikus infrastruktúra), valamint területi szintre tolódott el az ügyeleti tevékenység súlypontja, létrejött az egységes műveletirányítási tevékenység. A kezdeti struktúrát azóta többször finomhangolták a működési tapasztalatok alapján, illetve módosították a változó – alapvetően bővülő – feladat-, hatás- és jogkörök miatt.  A cikkben nem kívánok foglalkozni a teljes struktúra változásaival, csak a műveletirányítás létrehozását és az ott történt változásokat ismertetem.


Tovább


 

Tűz- és füstgátló lezárások

Világújdonságok és több tíz bejegyzett szabadalom

10-Efaflex-1.jpg

A közel 40 éves múlttal rendelkező német Stöbich Brandschutz GmbH az egyik legjelentősebb cég a különleges, ipari tűz- és füstgátló lezárások fejlesztésében és gyártásában, amit tíz saját világújdonsága és több tíz bejegyzett szabadalma bizonyít. Termékválasztékának jelentős részét a rugalmas textilponyvás, önműködően leereszkedő füstvédelmi kapuk alkotják, két jelentős csoportba bontva.

1- Füstkötényfalak, MSZ EN 12101 szabvány szerint
2- Fokozottan tömített füstgátló kapuk


Tovább


FC2060 – AA Siemens SintesoTM - kompakt bővíthető központ

10-SBT-1.jpg

 Korábbi cikkünkben már bemutatásra került a SIEMENS migrációs központcsalád legkisebb testvére az FC2030 tűzjelző központ. Ennek folytatásaként következzen a középső testvér az FC2060-AA. A felépítést, funkcióit tekintve megegyezik kistestvérével, azonban a tervezőnek nagyobb mozgástere van az egyes bővítőkártyák szabad felhasználásában.
Az FC2060 egy olyan tűzjelző központ, amely max. 1512 cím illeszthetőségének, 150W tápegységének (mely tovább bővíthető), számos periféria és I/O kártya elhelyezhetőségének köszönhetően, a közepesen nagy, és összetett létesítmények védelmének maximális kielégítésére is alkalmas.


Tovább


 


Schrack tűzjelző központok az informatikai hálózatban


10-Schrack-cikk.jpg


A Schrack Seconet régóta ismert, bejáratot márka a tűzjelző berendezések piacán. Cégünk évtizedek óta rendre új és újabb innovációkkal jelentkezik, melyek az üzemeltetők és a felhasználók kényelmét célozzák. Ilyen volt korábban a RemoteAcces szolgáltatás, mely távoli elérést, távdiagnosztikát és a kezelés távolról történő támogatását tette lehetővé. Az informatikai hálózatok fejlődése mára már elavulttá tette a postai vezetéken modemmel kommunikáló eszközöket, ezért jelent meg pár évvel ezelőtt a Schrack Seconet új, RemoteMessage elnevezésű IP alapú szolgáltatása. 


Tovább


 


Pokoli torony
A „London-katasztrófa”: kísérlet egy tűzeset táv-elemzésére

8-Grenfell.jpg


Idén június 14-én, kevéssel éjfél előtt tűz ütött ki Londonban az úgynevezett Grenfell toronyban, amely tűz már most tűzoltótörténelmet írt. Ismételten megmutatta, hogy a tűzvédelem a magas házakban elsődlegesen a megelőzésről kell, hogy szóljon. Mivel ugyanis ha a megelőző tűzvédelem nem megfelelő, a világ legjobb tűzoltóinak sincs semmi esélye. A következő beszámoló egy távanalízise ennek a megaeseménynek, és arra kíván rámutatni, hol vannak valós esetben a beavatkozás határai.


Tovább

 

Kép: http://www.independent.co.uk/news/uk


  

Elstartolt a negyedik generáció (PANTHER 8x8)

  • 7-rosenbauer-a-2017.jpgTeljesítményoptimalizált csúcs jármű új szivattyúval és kabinnal
  • Az első járműveket a párizsi-Charles-de-Gaulle és a dubai-i International Airport állította szolgálatba
  • A bécsi repülőtér a teljes tűzoltó gépjármű flottáját lecseréli

7-PANTHER-b-2017.jpg 

A világhírű osztrák tűzoltó gépjármű gyártó Rosenbauer cég június végén mutatta be a nyilvánosságnak is minden eddigi idők legnagyobb tűzoltó gépjárművének negyedik generációját. 


Tovább


 

Mátyás Zsombor László

A LÉGIKATASZTRÓFÁK FELSZÁMOLÁSÁNAK FELADATAI

6-Légikat-2017.jpg
Nem is olyan régen még ritkaság volt repülővel utazni a nyaralásra, míg napjainkban a fapados légitársaságok kínálatában bárki számára könnyen megfizethető egy hétvégi angliai repülőút. Természetesen ez a fejlődés is különböző szakaszokból áll, gondoljunk akár a 2001 szeptemberi terrorcselekmények hatásaira, melyek rendkívüli bizalomvesztést okoztak- a légitársaságoknak és hatóságoknak alapjaitól kellett átvizsgálniuk a rendszabályokat az utazóközönség biztonsága érdekében. (Illusztráció forrása: http://www.gettyimages.com)

Tovább


 

Vészhelyzetre intelligens választ

5-intelligens-2.jpg

Régóta tudott, hogy a tűz komoly veszélyt testesít meg mind az emberi élet és egészség, mind a tulajdonolt javak tekintetében, amiből adódóan hatékony megelőzésre szükséges törekedni. A továbbfejlesztett korai tűz felismerő- és oltórendszerek, a szigorúbb építéshatósági- és tűzbiztonsági szabályok, átfogóbb biztonsági szabványok és gondosabb tervezés nem régiben még hozzájárultak a veszélyek csökkentéséhez. Ám ennek ellenére még hatékonyabb lépéseket kell keresni nemcsak a károk és a költségek további szűkítése, hanem az emberek biztonságának további növelése érdekében. 


Tovább
Helyünk a világban

 

5-helyünk-2.jpg

A CTIF nemzetközi tűzkárstatisztikája bemutatja a tűzesetek, a tűzáldozatok mutatóinak változásait az idő függvényében, aktuálisan 2010 és 2014 között. A tűzesetek, ezek áldozatai és a 2010 és 2014 között szerencsétlenül járt tűzoltók száma 43 országból érkezett be. A sérültek száma 30 országból áll rendelkezésre. A tűzoltóságok statisztikai adatait 54 ország közölte. A számokat tehát ezen előzmények figyelembe vételével érdemes kezelni.

Tovább
Hőszigetelés vagy maximális biztonság?

4-Xella-foto.jpg
A hőszigetelési követelmények szigorítása érthetően magával hozza a hőszigetelő anyagok széles körben történő beépítését is. A beépítendő hőszigeteléseket illetően, sajnos nem mindegyikről mondható el, hogy minden téren maximálisan teljesítenek. Például egy esetleges tűzeset során egyaránt fontos a termékek éghetőségi, vagy füstfejlesztési jellemzője. Ezért célszerű olyan hőszigetelő anyagot választani, amely nem csak a hőszigetelés terén teljesít jól, hanem egyéb más szempontoknak is megfelel. 

 Szükségünk van egy rendezvénytörvényre?

4-tömegrendezvény.jpgA tömeg kockázat. Ezt a fejlettebb országok is felismerték, az olyanok is, mint például Németország, ahol a tömegrendezvények még nem torkollottak halálesetekhez és sok sérüléssel járó infernóhoz, és széles körű diskurzust kezdeményeztek a tömegrendezvények biztonsága tárgykörében. Német partnerlapunk, a Bevölkerungschutz segítségével most a Florian exPress is bekapcsolódik ebbe az eszmecserébe annak reményében, hogy a felvetett gondolatok megtermékenyíthetnek hazai megfontolásokat is. 

 


 

Az IP technológia a tűzjelzéstechnikában

2-IT-technologia.jpg

A nyolcvanas évektől a mikroprocesszor technika adott új lendületet a tűzjelző rendszerek fejlesztésének. Az egyre nagyobb teljesítményű chipek már az informatika, az internet világába vezetik a korszerű tűzjelző rendszereket.

Tovább


 Tűzátjelző készülékek karbantartása során felmerülő szakszerű eljárások és tapasztalatok

Az OTSZ erre vonatkozó szabályozása sem hiába kötelezi az ügyfeleket legfeljebb félévente a tűzjelző és jelátviteli rendszerek esetében az előírásoknak megfelelő felülvizsgálatra, valamint a szabványos kialakításra, illetve pl. a tűzálló kábelezés vagy a redundáns átvitel megvalósítására.

Tovább


 

 

A tűzvizsgálati képrögzítés jelentősége

Fényképezőgép.jpg

Napjaink tűzeseteinek komplexitása és a kárértékek növekedésével szükségszerűvé vált a jó minőségű, a tűzvizsgálatot segítő és bizonyítékerejű képek elkészítése. Egy jól elkészített képanyag, az új képrögzítési technikák oktatása és az audiovizuális képzés segítséget nyújthat a tűzvizsgálók képzésében, hozzájárulva ezáltal a tűzvizsgálat hatékonyságának javításához, a terület fejlődését mozdítva elő. A kellő fotográfiai szaktudás megszerzéséhez megfelelő minőségű oktatás, a hatékonyság eléréséhez szakmai tájékozottság és tudás, valamint gyakorlat szükséges. Másrészt a mentési szakemberek képzéséhez is szükség van olyan archív anyagokra (tűzvizsgálaton készített felvétel), amelyek segítségével gyorsabban és mélyebben sajátíthatják el a kárfelszámolás fogásait. Ennek kapcsán nyilvánvaló, hogy szükség van a téma tudományos igényű vizsgálatára és olyan módszertani javaslatok kialakítására, amelyek alkalmasak a gyakorlat alátámasztására.


Tovább


Kazánok és kályhák tűzesetei


16-12-kalyha.jpg


A fűtési szezon első hónapjában már érezhetően megemelkedett a tüzelő-fűtő berendezések karbantartatlanságából vagy nem rendeltetésszerű használatából eredő balesetek, tűzesetek száma. Egy hónap leforgása alatt október 15. és november 15. között több mint 70 alkalommal volt szükség a tűzoltók segítségére ilyen eseteknél. Tovább


 Épületszerkezetek szerepe a tűz elleni védekezésben

 


Xella-nov-16.jpgÉpítményeinknek számos követelménynek, elvárásnak kell megfelelniük. Ilyen követelmény lehet például az energiahatékonyság, a funkcionalitás, a forma, ezek kombinációja stb. 

A biztonság azonban az egyetlen olyan szempont, amelyet a rangsor első helyére kell sorolni. Ez természetesnek tűnik, azonban a biztonságban, különösen a tűz elleni védekezésre vonatkozó biztonságban, illetve az ahhoz kapcsolódó követelményrendszeren belül is vannak fokozatok. Elég csak az OTSZ-re gondolnunk. Nem mindegy, hogy egyszintes családi házról vagy tízemeletes lakóépületről beszélünk. A szerkezetek kialakításával kapcsolatban ennek függvényében eltérő követelményekkel találkozunk.


Tovább


 Új tréning a Drägernél!

Drager-okt.jpg


A Dräger az innovatív

termékfejlesztéseken 
túl nagy hangsúlyt fektet az oktatásra,
képzésre. Éppen ezért alkottuk meg 
speciális tréningprogramunkat, mely
elméleti és gyakorlati részből áll.

Tűzészlelés extrém körülmények között


Sch-Nyitókép.jpg

Bizonyos helyzetek a hagyományos tűzjelző rendszerek képességeinek határait feszegetik. Pl.: amikor egy helyiség tisztítása napi szinten nagynyomású mosóval történik, vagy egy pékségben a hőmérséklet folyamatosan változik. Bizonyos helyzetekben, mint szűk kábelcsatornákban vagy olyan helyeken, ahol láthatatlan megoldásokra van szükség, nincs lehetőség a megszokott tűzészlelésre. Egy százéves stukkómennyezet és a pontszerű érzékelő nem éppen a legjobb párosítás. Amilyen bonyolult lehet a helyzet, olyan jó megoldásokkal szolgál a Schrack Seconet, nehéz körülmények között is. Sok év fejlesztőmunkája jó alapot nyújt, hogy a legszélsőségesebb felhasználási területre is megbízható termékeket biztosítsunk. Három általunk kifejlesztett megoldást mutatunk be, amelyeket üzleti partnereinknek is tovább értékesítünk, hiszen szinte bármely tűzjelző rendszerhez egyszerűen illeszthetők.

 


  

A beépített tűzjelző berendezések karbantartásáról…

16-4-Schrack.jpgAz informatika fejlődése új eszközöket biztosít a beépített tűzjelző berendezések karbantartásához. Lehetőség nyílik mobil telefonnal, vagy tablettel a kézben az érzékelőket tesztelve egyedül végigjárni például egy irodaházat anélkül, hogy szükség lenne rádió adóvevő készülékre, és további kollégák segítségére. A karbantartó telefonján ellenőrizni tudja a központra beérkező jelzések helyességét, a megjelenő szöveg pontosságát, mindehhez csupán internet kapcsolat szükséges a mobil eszköz és a tűzjelző
központ között.


Tovább


 


A Stöbich GmbH egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a tűzszakaszhatáron átmenő technológiai szállítórendszerek, például görgőspályák tűzgátló lezárásában. A Stöbich konvejorkapuk EI30 – EI90 tűzállósági teljesítményű védelmet tudnak biztosítani és a technológiai folyamatot, áruszállítást nem zavarják. A Stöbich konvejorkapuk ETA Európai műszaki engedéllyel, CE megfelelőségi tanúsítvánnyal és teljesítmény-nyilatkozattal rendelkeznek. A Stöbich konvejorkapuk két részből épülnek fel. A felső eleme a szállítópálya síkja felett, egy sínen gördülő tűzgátló kapulap. Ez lehet vízszintesen vagy függőlegesen mozgó. Alapesetben ez a kapulap nyitva van, tűzjel esetén a meghajtásba beépített mágneses fék elenged és a kapulap ellensúlyok segítségével, fékezett módon bezáródik. Áramszünetet a vezérlés beépített szünetmentes táppal képes áthidalni.A rendszer második része a szállítópálya szerkezetét körbezáró, egyedi kialakítású fix tűzgátló tömítés. Ez tűzgátló lapokból és hőre duzzadó laminátokból készül oly módon, hogy a legnagyobb megengedett hézag (amelyet tűz esetén a hőre duzzadó szalagok tűzgátló módon kitöltenek) nem nagyobb, mint 1,5 cm.A konvejorkapuk vezérlése folyamatosan adatkapcsolatban van a szállítópálya vezérlésével, aktívan felügyeli fénysorompók segítségével a kapulap zárási síkját. Tűzjelzést követően a kapulap csak abban az esetben záródik be, ha nincsen útban a szállítópályán közlekedő áru. A Stöbich vezérlés képes a szállítópálya meghajtását arra utasítani, hogy mozgassa tovább a rajta lévő árut. Ez az utasítás még teljes áramszünet esetén is működhet, mert a konvejorkapukhoz opcionális kiegészítőként méretezett szünetmentes tápot is lehet rendelni, amely a szállítópálya meghajtásait képes ellátni villamos energiával.Alkalmazható méretek:nlegnagyobb szélesség: 3 600 mm nlegnagyobb magasság: 4 200 mmnlegfeljebb 10,08 m2 nyílásméretTűzállósági teljesítmények (EN 1634-1:2014):nEI1 30, EI1 60, EI1 90Tűzvédelmi osztály (EN 13501-1): A2 Tartós használhatóság (EN 14600):C5 (200 000 nyitás-zárás ciklus)Tanúsítás:nETA Európai műszaki engedély (EAD 350022-01-0007 alapján), teljesítmény-nyilatkozat
További információt a www.stoebich.de honlapon talál, illetve az Efaflex Hungária Kft. munkatársai szívesen állnak rendelkezésükre tanácsadással.

 

Tűzálló beton

Beton copy.jpg
Az öntömörülő nagy teljesítőképességű betonoknak eddig volt egy gyenge pontjuk: gyakran lerepedtek egy tűz esetén, amit teherbíró képességük sínylett meg. Az EMPA tudósai most kifejlesztettek egy eljárást egy olyan tűzálló beton előállítására, amely önmagában a tűzben hosszú időre stabil marad.Tovább 

PROMASPRAY® habarcsok teherhordó szerkezetek tűzvédelmére

Promat-1.jpgAz elmúlt néhány évben előszeretettel használták a tűzvédő habarcsokat teherhordó acélszerkezetek tűzvédelmére. Ezek a habarcsok egyfajta átmenetet képeznek a tűzvédő burkolatok és a tűzgátló festékek között: a felhordás –a festékekhez hasonlóan- jellemzően az acélszelvény profilját követve, szórással történik (a legtöbb habarcstípushoz csak víz és alkalmas vakológép szükséges). A tűzvédelem azonban a burkolatokhoz hasonlóan nem reaktív módon, habosodás nélkül biztosított. Ez utóbbi tulajdonság miatt a habarcsokat és a burkolatokat teherhordó acélszerkezeteken azonos szabvány, MSZ EN 13381-4 szerint vizsgálják.


Tovább


 

Siemens Desigo CC

Siem-CC.jpg


A középületek többcélú használata napjainkban jobban előtérbe kerül, új kihívások elé állítva az épületek üzemeltetőit. Ugyanakkor a szűkösebb erőforrások és a növekvő költségek a hatékonyabb megoldások irányába terelik a beruházókat és üzemeltetőket. Ezen kihívásokra válaszul a Siemens a közelmúltban jelentette be az új Desigo CC felügyeleti rendszerét, amely egyetlen platformon integrálja az épületautomatizálási, valamint a tűz- és biztonságtechnikai rendszereket.


  

 

 

 

 

 

Rendeld meg a Florian exPress Magyar Tűzbiztonsági Folyóiratot!
Megjelenik évente 6-szor.
Előfizetési díja egy évre: 5292 Ft.
info@firepress.hu
Schrack_banner_140905.gifkonifo-banner-florian.gif

A Florian express 2018 decemberiszámának tartalmából:

 

 🔥Fókuszban

🔥Tűzjelzés és vészhelyzeti kommunikáció

- Új, teljesen IP alapú Bosch épület- és vészhangosító rendszer érkezik
Coming soon: A new, fully IP-based building and emergency PA system by BOSCH
In Kürze verfügbar: Ein neues, vollständig IP-basiertes Gebäude- und Notfall-Beschallungssystem von BOSCH
- Siemens Cerberus FIT FC360 tűzjelző központ család
The Siemens Cerberus FIG FC360 fire alarm product family
Die Produktfamilie Cerberus FIG FC360 von Siemens
- SHOPMARK – tűzjelző rendszer megújulás
Renewal of the SHOPMARK fire alarm system
Erneuerung des SHOPMARK Brandmeldesystems

🔥Építés és tűzvédelem

- Tűzszakaszok elválasztása tűzgátló függönyökkel

Fire section separation with fire retarding curtains
Trennung der Brandabschnitte mit feuerhemmenden Vorhängen

🔥Tűzoltás és műszaki mentés

- A segítségnyújtás jövője

The future of emergency assistance
Die Zukunft der Nothilfe
- B jogosítvánnyal vezethető fecskendők
Fire engines that can be driven with a Category B driving licence
Feuerwehrfahrzeuge, die mit einem Führerschein der Kategorie B gefahren werden können
- A veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó ADR 2019 változásairól
What is new in ADR 2019, the standard regulating the road transport of dangerous goods
Was ist neu in ADR 2019, der Norm zur Beförderung von Gefahrgüter auf der Straße

🔥Történelem

- Elmaradt rendszerváltás XII. rész

Regime change cancelled – Part 12.
Regimewechsel abgebrochen – Teil 12.

 
 

 

 

 

 

 

Laptulajdonos: Fire Press Kft.  2484 Gárdony-Agárd, Pf. 8.  Tel.: (22) 789-439, Fax: (22) 789-358  E-mail: info@firepress.hu
Copyright ˆ 2003 . Minden jog fenntartva.